sutomore

 Sutomore - malo turističko mjesto na obali južnog jadrana sa 280 sunčanih dana jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija.

Sutomore je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1827 stanovnika.

Sutomore se može podjeliti na tri dijela: Polje gdje živi veci dio žitelja koje je smješteno na istocnom dijelu Spicanskog polja, obalu koja obuhvata 2km šetališta uz plažu i okolna naselja (Rutke, Brca, Nehaj, Mišici...). Glavna ulica spaja obalu i polje i u njoj se nalaze škola, vrtic, pošta i dom zdravlja.

Istoria

XVIII vijeka u Spicu se nalaze dva velika vinograda: na Spicanskom Polju i u Brcama. Ovo su bili najveci vinogradi na primorju. Grad Sutomore je nastao 1882 godine kada su izgraðene prve kuce na samoj obali.


Plaze 

Maljevik , Štrbina , Gracka Plaža , Ponta ,

Maljevik plaža

Zagradje se nalazi u Crnoj Gori, na 2 kilometra od Sutomora kada se uz more krene ka Čanju. Nakon izlaska iz tunela Sozina i uključivanja na Jadransku magistralu do Zagrađa se dolazi prvim skretanjem desno sa magistrale. Zagradje je praktično prvo mesto na koje nailazite kada od Podgorice vozite ka Baru. 2 Kilometra od glavne autobuske i železničke stanice. Između Sutomora i Zagrađa se nalazi veliko polje "Spič" gde su nekada davno bili vinogradi. Polje je kupila jedna Rusko-Crnogorska komapnija i tu će se narednih godina praviti jedan od njluksuznijih primorskih resort gradova na Jadranu.

Štrbina

Šljunkovita plaža dužine je oko 150 metara. Netaknuta priroda, biserno čista voda. Na jednom delu plaže se može naći lekovito blato


Gracka Plaža

Sutomore je poznato po svojim divnim plažama. Pre svih tu je glavna sutomorska plaža, gradska plaža, koja je jedna od najvećih plaža na ovom delu Jadrana i duga je 1250 metara, a široka između 30 i 40 metara. Plaža je peskovito-šljunkovita. Na nju se nadovezuje plaža Zlatna obala duga 850 metara. Neposredno uz plaže celom dužinom obale proteže se prelepo šetalište uz koje se nalaze brojni kafići, butici, restorani i diskoteke.


Коментари